Λέμφωμα: Μπορεί ο αιματολογικός καρκίνος να προσβάλει τον εγκέφαλο;

Ένας συγκεκριμένος τύπος αιματολογικού καρκίνου, το λέμφωμα, μπορεί να εντοπιστεί στον εγκέφαλο.

Το λέμφωμα είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μια ομάδα καρκίνων που εκδηλώνονται στο λεμφικό σύστημα. Πρόκειται για τον πιο συνηθισμένο αιματολογικό καρκίνο στους ενήλικες και τον τρίτο πιο συχνό καρκίνο στα παιδιά. Αυτό που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό, είναι ότι κάποιοι τύποι λεμφώματος μπορεί να εντοπιστούν στον εγκέφαλο.

 

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του λεμφώματος στον εγκέφαλο;

Ο ασθενής με λέμφωμα εγκεφάλου παρουσιάζει νευρολογική σημειολογία. Μπορεί να παρουσιάσει πονοκεφάλους, παράλυση των άκρων, διαταραχή στη βάδιση, διαταραχή του λόγου ή και διαταραχές στη μνήμη ή στη συμπεριφορά. Μερικές φορές η συμπτωματολογία μπορεί να μοιάζει με άνοια, αν και στην περίπτωση του λεμφώματος η εξέλιξη της συμπτωματολογίας είναι πιο ραγδαία.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση του λεμφώματος εγκεφάλου;

Η διάγνωση του λεμφώματος γίνεται με μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και συχνά το λέμφωμα προσβάλλει περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου. Ο νευροχειρουργός καλείται να βοηθήσει στη διάγνωση του λεμφώματος με βιοψία από τον όγκο. Στη συνέχεια ο ασθενής, μετά την τεκμηρίωση της διάγνωσης, λαμβάνει εξειδικευμένη αντιμετώπιση από Αιματολόγους - Ογκολόγους.

 

Ποια είναι η προτεινόμενη αντιμετώπιση λεμφώματος στον εγκέφαλο;

Αφού γίνει η σωστή διάγνωση, ο εξειδικευμένος νευροχειρουργός σε συνεργασία με τους αιματολόγους - ογκολόγους θα προτείνουν ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει ακτινοθεραπεία ή και φαρμακευτική αντιμετώπιση κατά περίπτωση.

Ενημερωθείτε σωστά και λάβετε την κατάλληλη καθοδήγηση.

Λάβετε ένα ολοκληρωμένο πλάνο αντιμετώπισης της πάθησής σας.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας.