Τι είναι το αδένωμα της υπόφυσης;
Η πιο συχνή πάθηση είναι το αδένωμα της υπόφυσης. Πιο συχνό είναι το ανενεργό αδένωμα που δεν παράγει κάποια ορμόνη. Αποτελεί καλοήθη όγκο που όταν ξεπερνά σε μέγεθος το 1εκ. ονομάζεται μακροαδένωμα και τυπικά έχει χειρουργική ενδειξη. Ιδιαίτερα όταν προκαλούνται διαταραχές στην όραση και το οπτικό πεδίο από πίεση στα οπτικά νεύρα ή διαταραχές στην φυσιολογική παραγωγή ορμονών από την υπόφυση, συστήνεται χειρουργική αφαίρεση. Οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάζουν πονοκεφάλους, εύκολη κόπωση, έλλειψη libido στους άνδρες ή διαταραχές της περιόδου στις γυναίκες. Όταν τα αδενώματα έιναι μικρότερα του 1εκ. και δεν προκαλούν συμπτώματα μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε.
Τί είναι το προλακτίνωμα;
Δεν χρειάζονται όλα τα αδενώματα πάντα χειρουργείο. Εξαίρεση αποτελεί το προλακτίνωμα, που είναι αδένωμα της υπόφυσης που παράγει και εκκρίνει προλακτίνη. Το προλακτίνωμα ανταποκρίνεται καλά σε ειδική φαρμακευτική αγωγή. Στην εξέταση αίματος οι ασθενείς παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα προλακτίνης: υπερπρολακτιναιμία. Κλινικά μπορεί να παρουσιαστεί γαλακτόρροια (έκκριση γάλακτος από τους μαστούς), διαταραχές της περιόδου ή διαταραχές της όρασης και του οπτικού πεδίου όταν ο όγκος είναι μεγάλος και πιέζει τα οπτικά νεύρα. Σε περιπτώσεις που ο όγκος ανθίσταται στην φαρμακευτική αγωγή ή χειροτερεύει η διαταραχή της όρασης μπορεί να χρειαστεί χειρουργείο.
Άλλες παθήσεις
Άλλες παθήσεις της περιοχής που μπορεί να απασχολήσουν είναι η υποφυσίτιδα, κύστεις, μεταστάσεις από καρκίνο, κρανιοφαρυγγίωμα, χόρδωμα, αυτόματη διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού κ.α.
Πώς γίνεται το χειρουργείο της υπόφυσης;
Η αφαίρεση αδενωμάτων υπόφυσης και γενικά η προσπέλαση κι άλλων παθήσεων της περιοχής γίνεται μέσα από τη μύτη με τη χρήση του ενδοσκοπίου με μια τεχνική που είναι ελάχιστα επεμβατική. Δεν χρειάζεται τομή και η ανάρρωση είναι σχετικά γρήγορη.
Πότε το χειρουργείο της υπόφυσης είναι επέιγον;
Σε περίπτωση αιμορραγίας του αδενώματος μπορεί να προκύψει επειγουσα κατάσταση με έντονο πονοκέφαλο, διαταρχές της όρασης-τύφλωση και ορμονική ανεπάρκεια. Στην περίπτωση αυτή η ένδειξη του χειρουργείου έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος.
Μετά το χειρουργείο;
Μετά το χειρουργείο γίνεται έλεγχος με μαγνητική τομογραφία καθώς και ενδοκρινολογικός έλεγχος ορισμένες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Οι επόμενοι έλεγχοι διενεργούνται ανάλογα με τα ευρήματα. Οι παρακολούθηση του αρρώστου γίνεται και σε συνεργασία με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων (ενδοκρινολόγος, οφθαλμίατρος).
Στο βίντεο εξηγείται σχηματικά η τεχνική της ενδοσκοπικής αφαίρεσης αδενώματος υπόφυσης.
Ο Δρ. Ευάγγελος Κόγιας, FEBNS έχει εξειδίκευση στην ενδοσκοπική αφαίρεση αδενώματος υπόφυσης.